In december 2012 is van mijn hand een boek verschenen over de landgoederen Ekelenberg en Padmos in Steenbergen. Zij liggen op het oudste grondgebied van de gemeente Steenbergen: het Oudland. Hun historie is met de geschiedenis van de stad verstrengeld. Anno 2012 hebben zij de status van beschermd natuurgebied en worden zij beheerd door Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Sinds 2011 zijn zij gedeeltelijk voor het publiek opengesteld door de aanleg van de wandelroute “Ommetje Bergh & Vaert”. Het deel van het landgoed Padmos waarop ooit een kasteel heeft gestaan heeft sinds 2003 de status van archeologisch monument.

In het boek, dat is gebaseerd op diepgaand archiefonderzoek, komen velerlei aspecten van de rijke geschiedenis van de landgoederen aan de orde. Eeuwenlang waren zij met een geheimzinnige waas omgeven, vooral omdat zij verboden gebied waren. In het boek is uitgebreid aandacht besteed aan hun ontstaan en landschappelijke ontwikkeling. Voorts is veel plaats ingeruimd voor de eigenaren. Daartoe behoorden vooraanstaande families uit onder meer Antwerpen, Bergen op Zoom, Rotterdam, Steenbergen en Zierikzee.
Maar ook andere personen en families die op de landgoederen werkten en verbleven krijgen aandacht. Dat geldt met name voor de pachters van de landerijen en voor het dienstpersoneel.  Op de landgoederen lagen ooit fraaie landhuizen. Deze zijn inmiddels verdwenen, maar hun geschiedenis wordt gedetailleerd beschreven. Voorts wordt stilgestaan bij bijzondere gebeurtenissen zoals de geruchtmakende moord op de laatste pachter van de Padmosboerderij op oudejaarsavond van 1916.

Het boek (dat 215 bladzijden telt en rijk is geïllustreerd) is uitgegeven door GigaBoek, Postbus 91, 1700 AB Heerhugowaard (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; tel.: 0226-344111). Het ISBN-nummer is 9780 8548 3472.

Op 6 december 2012 is het eerste exemplaar aangeboden aan de wethouder voor Cultuur van de gemeente Steenbergen, Cor van Geel.

Overhandiging boek

Voor de presentatie van het boek wordt verwezen naar:

Aanbieding boek Ekelenberg en Padmos 6-12-12

en de daarbij behorende dia's:

Presentatie boek Ekelenberg en Padmos

In september 2013 is het oorspronkelijke manuscript in enkele opzichten aangepast en gereed gemaakt voor plaatsing op mijn website; zo ontstond de volgende versie, die inmiddels enige malen is gewijzigd:

Boek Ekelenberg en Padmos; webversie

De geprinte versie van het boek blijft verkrijgbaar.